Славски колач

Манифестација је допринос Удружења да се овај обичај сачува...

СЛАВСКИ КОЛАЧ

Манифестација је допринос Удружења да се овај обичај сачува, да се укаже на његов значај и симболику као неизбежни део породичне славе.

У последње време славски колач се све више комерцијализује и губи основни смисао постојања и поруку коју носи.

У жељи да се традиција припремања славског колача одржи у породици, Удружење је 2017. године први пут организовало ову манифестацију која је такмичарског карактера. Прва манифестација је одржана у галерији Центра за културу и туризам Младеновац, а друга 2018. године у Хотелу "Селтерс".

У оцењивању колача учествује стручни жири и посетиоци манифестације. Због све већег интересовања како излагача тако и посетиоца, задње две године манифестација се одржава у Дому културе у Влашкој, недељом пред Ускршњи пост. Поред излагача из Влашке своје славске колаче излагали су и гости из Младеновца, Београда, Гроцке, Сврљига, Аранђеловца, Житишта, Сурчина, Купинова и других места.

Изложбу славских колача прати и изложба предмета домаће радиности, као и предавање о томе како се колач припрема и коју симболику има у обележавању крсне славе. За све учеснике и госте манифестације организује се културно уметнички програм.

Mobirise

© Copyright 2021 Од предака за будућност - All Rights Reserved

Created with Mobirise - See it